Biografije autora

O nama » Biografije autora

Zoran Janković, producent

Rođen u Beogradu u zemljoradničkoj porodici od oca Milutina i majke Marije.

U Radio Televiziji Srbije radio je od 1978. do 1994. godine, prošao je sve stepenice od organizatora do direktora i potpisao realizaciju više od 400 emisija (nedeljne i muzičke magazine, šou programe) i tv serije "Volim i ja nerandže no trpim", "Srećni ljudi", "Kraj dinastije Obrenović".

U junu 1994. godine prelazi u producentsku kuću KOMUNA gde kao direktor filma sa rediteljem Emirom Kusturicom radi filmove "Podzemlje" i "Crna mačka, beli mačor". Ovi filmovi dobili su brojne nagrade među kojima su Zlatna palma i Srebrni lav, na Kanskom i Venecijanskom festivalu.

U periodu od 1997. do 2004. godine na čelu je skoro svih projekata koje je Komuna radila, a između ostalih i filmova: "Lajanje na zvezde", "Sivi kamion Crvene boje", "Normalni ljudi", "Tajna porodičnog blaga", "A sad adio" i tv serija "Bila jednom jedna zemlja" reditelja Emira Kusturice, "Svaštara" Duška Radovića, "Lisice" kao i "Porodično blago" i "Stižu dolari" autora Siniše Pavića.

U septembru 2005. godine osniva Košutnjak film i ispisuje novu stranicu u srpskoj televizijskoj i filmskoj produkciji realizujući filmove "Gde cveta limun žut", "Kneževina Srbija", "Kraljevina Srbija", "Doba Dunđerskih", "Ranjeni orao", "Gde je Nađa", "Crveni makovi", "Kad ljubav zakasni", "Šešir Profesora Koste Vujića" i "Branio sam Mladu Bosnu" i najgledanije tv serije na ovim prostorima: "Bela lađa", "Ono naše što nekad bejaše", "Ranjeni orao", "Greh njene majke", "Moj rođak sa sela", "Nepobedivo srce", "Cvat lipe na Balkanu", "Šešir Profesora Koste Vujića", "Samac u braku", "Branio sam Mladu Bosnu" i "Jedne letnje noći".

U dosadašnjoj karijeri uradio je 24 igrane serije što je svojevrstan rekord u našoj tv produkciji.

Pored tv serija uradio je 20 igranih i 5 dokumentarno-igranih fimova.

Dobitnik je nagrade ZLATNI BEOČUG, za trajan doprinos kulturi Grada Beograda.

Član je AKADEMIJE FILMSKE UMETNOSI I NAUKE.

Predsednik je stručnog saveta FILMSKOG CENTRA SRBIJE.

Ima dve ćerke, Katarinu i Isidoru.


Siniša Pavić - scenarista

Siniša Pavić rođen je u Sinju 1933. godine, diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu 1956.

Prvi roman „Višnja na Tašmajdanu“ nakon velikog uspeha pretočen je u scenario za istoimeni film.

Njegov drugi roman „Vruć vetar“ (1980) adaptiran je za istoimenu TV seriju a prikazivana je u Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Austriji i u nekim zemljama proglašena je za najbolju TV seriju ikada prikazanu.

Autor je scenarija za filmove: „Višnja na Tašmajdanu“, „Otpisani“, „Avanture Borivoja Šurdilovića“, „Laf u srcu“, „Čudo neviđeno“, „Moljac“, „Nema problema“, „Poltron“, „Bolji život“, „Tajna porodičnog blaga“, filmski serijal „Tesna koža“.

Napisao je četrnaest istorijskih TV drama i serijala. Autor je najgledanijih TV serija u istoriji RTS.

Od „Vrućeg vetra“ preko „Boljeg života“, „Srećnih ljudi“, „Porodičnog blaga“ do serije „Stižu dolari“, Siniša Pavić ispisuje hronike našeg društva, priča o tome kako bi Srbi voleli da žive i kakav im je zapravo život.

Neobične sudbine, zanimljiva dešavanja u aktuelnom trenutku, živopisni likovi u izvođenju najboljih domaćih glumaca, gotovo tri decenije njegove serije čini gledanim i vanvremenski popularnim.


Milovan Vitezović - scenarista

Milovan Vitezović srpski pisac, dugogodišnji urednik igranog programa TV Beograd i glavni urednik umetničkog programa RTS, sada profesor filmskog i televizijskog scenarija na katedri Dramaturgije Akademije Umetnosti.

Piše pesme, romane, drame, filmska i TV scenarija, eseje, kritike i aforizme. Objavio je više od četrdeset knjiga u preko 180 izdanja. Autor je 11 romana, koji su svi bili bestseleri.

Knjige je objavljivao na nemačkom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, ruskom, makedonskom, grčkom, rumunskom i hebrejskom jeziku.

Za televiziju je pisao scenarija za drame „Šešir profesora Koste Vujića“ i „Snohvatice“ 1 i 2; za igrane televizijske serije „Dimitrije Tucović“ (8 epizoda), „Pripovedanje Radoja Domanovića“ (8 epizoda) i „Vuk Karadžić“ (16 epizoda).
Pisao je scenarija za igrane celovečernje TV filmove: „Mesto susreta Beograd“ i „Srebro na Odisejevom putu“ za evropske televizije ORF i ZDF.

Sa Zdravkom Šotrom radio je scenarija po svojim romanima „Lajanje na zvezde“ (nagrada festivala Herceg Novog i Zlatna novosadska arena) i „Čarape kralja Petra“ (čeka realizaciju).

Realizaciju čeka i nanovo napisani scenario za „Šešir profesora Koste Vujića“ za bioskopski film i istoimenu televizijsku seriju.

Pored scenarija „Gde cveta limun žut“, pisao je scenarija za dokumentarne filmove „Branislav Nušić“ i „Karađorđe“ i „Srpska revolucija“ (5 filmova). Među brojnim nagradama koje je dobio, izdvaja se nagrada za scenario televizijske serije „Vuk Karadžić“.


Zdravko Šotra - reditelj

Zdravko Šotra je jedan od najuspešnijih domaćih TV i filmskih reditelja. Milioni gledalaca širom bivše Jugoslavije, oduševljavali su se njegovim tv serijama, od kojih su najpoznatije : „Obraz uz obraz“, „Glumac je glumac“, „Više od igre“, „Priče iz majstorske radionice“, “ Učitelj“ i druge.

Režirao je više igranih filmova: „Osvajanje slobode“, „Držanje za vazduh“, “Igmanski marš“, “Braća po materi“, „Lajanje na zvezde“, “Pljačka trećeg rajha“, „Ivkova slava“, kao i najgledaniji domaći film u Srbiji svih vremena „Zona Zamfirova“.

 

 

 

 


Mihajlo Vukobratović - reditelj

Rođen je 1952. godine u Beogradu. Diplomirao je na odseku Filmska i TV režija Fakulteta dramskih umetnosti.

Od kraja sedamdesetih se profesionalno bavi filmskom, televizijskom i pozorišnom režijom.

Na televiziji je režirao više stotina emisija svih žanrova, a od igranih serija izdvaja dugogodišnju saradnju sa Sinišom Pavićem u serijama: „Bolji život“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“ i „Bela lađa“, kao i serije „Policajac sa Petlovog brda“, „Kako početi početak“ (muzičko-igrana serija za decu).

U pozorištu je režirao četiri mjuzikla: „Briljantin“, „Lutka sa naslovne strane“, „Jubilej“ i „A Chorus Line“.

Režirao je četriri igrana filma: „Nije lako sa muškarcima“, „Bolji život“, “Policajac sa Petlovog brda“, „Prva ljubav Ane Morave“ (u radu).

Pedagoškim radom se bavio na Akademiji umetnosti Braća Karić gde je predavao na katedrama Glume,Produkcije i Televizijske režije.

Od 2000.godine je direktor Pozorišta na Terazijama. Živi i radi u Beogradu.


Slobodan Terzić - urednik

Diplomirao na filozofskom fakultetu u Sarajevu, gde je magistrirao sa temom iz srpske srednjovekovne književnosti.

Školske 1991/92. godine bio lektor na moskovskom univerzitetu MGU „Lomonosov“. Dugogodišnji urednik i glavni urednik umetničkog programa TV Sarajeva, a od 1993. urednik u igranom programu RTS.

Od više stotina TV naslova u čijoj je realizaciji učestvovao izdvaja TV serije: „Nedeljni zabavnik“, „Top lista nadrealista“, „Dom za vešanje“, „Bila jednom jedna zemlja“, „Život je čudo“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“, „Složna braća“, „Bijelo dugme – nakon svih ovih godina“, noćni program „I noć i dan“, „Svaštara Duška Radovića“, „Lisice“, kao i filmove : „Ovo malo duše“, „Moj brat Aleksa“, „Dom za vešanje“, „Undergraund“, „Crna mačka, beli mačor“, „Lajanje na zvezde“, „Sivi kamion crvene boje“.

 

 


Vojkan Borisavljević - kompozitor

Rođen 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živi i radi u Beogradu.

Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom Fakultetu u Beogradu.

Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama „Dr. Vojislav Vučković“ i „Stanković“, kao i na privatnim studijama u Parizu. Umetničkim radom se aktivno bavi od 1965. godine.

Ceo radni vek proveo je kao slobodan umetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umetnika. Komponuje muziku za pozorište, film i televiziju, popularne i dečije pesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane, što do sada čini nekoliko stotina dela različitih žanrova.

Bavi se dirigovanjem u pozorištu, koncertima, festivalima i RTV snimanjima. Sarađivao je sa TV Beograd kao muzički saradnik i urednik od 1968. godine. Učestvovao je na većem broju muzičkih, pozorišnih i filmskih festivala u zemlji i inostranstvu, gde je više puta nagrađivan.