Gde cveta limun žut

Projekti » Dokumentarno igrani filmovi » Gde cveta limun žut

Krajem 1915. godine, u drugoj polovini Prvog Svetskog rata, početog napada Austrougarske carevine na malu Kraljevinu Srbiju, srpski narod, vojska i država našli su se u najvećim iskušenjima u ukupnoj svojoj istoriji.

Posle dva odbijena upada ukupne austrougarske sile slavnim bitkama - Carskom i Kolubarskom, na Srbiju su krenule združene armije carevina Austro-Ugarske, Nemačke i Bugarske.

Tu je svaka dalja borba postala nemoguća, pa su se srpska Vlada i srpska Vrhovna komanda izbegavajući kapitulaciju, odlučile za jedini sudbonosan, ali častan poduhvat da srpka vojska, srpska država i dotle izbegli narod napuste svoju državnu teritoriju i da se u više  pravaca, po najvećoj zimi, povuku preko neprohodnih gudura Albanije ka Jadranskom moru u susret saveznicima. Bilo je to nezapamćeno spašavanje nacionalne časti, veličanstveno po poduhvatu i po velikim žrtvama strašno. Najstrašnije u Svetskom ratu.

Došavši saveznicima na Krf, Srbi su svoje patnje saželi u pesmu “Tamo daleko”.

Film je snimljen uz pomoć Minisarstva kulture Republike Srbije i Radio Televizije Srbije.

Igraju: Zoran Cvijanović, Petar Kralj, Milica Milša, Milenko Zablaćanski, Dragoslav Ilić, Hana Jović, Dragomir Čumić, Ivan Bosiljčić, Miodrag Radovanović, Goran Daničić

Narator: Dragan Nikolić
Scenario: Milovan Vitezović i Zdravko Šotra
Kostimograf: Nada Todorović
Kompozitor: Vojkan Borisavljević
Direktor fotografije: Veselko Krčmar
Montaža: Petar Putniković
Urednik: Slobodan Terzić
Producent: Zoran Janković
Reditelj: Zdravko Šotra