Kneževina Srbija

Projekti » Dokumentarno igrani filmovi » Kneževina Srbija

Radnja filma „Srbija po svojoj hrabrosti – Kneževina Srbija“ smeštena je u prvih sedam decenija XIX veka, u kojima se stvarala i učvršćavala država, a time i istorijska sudbina.

Prikazano je kako se srpski narod dugo i teško sam oslobađao, kroz dva ustanka, i kako je potom teško sticao priznanje svoje slobode i međunarodno priznanje prava da ima svoju državu.

Film je, kao i prethodni, vođen naratorom Draganom Nikolićem, dok se u igranim sekvencama, između ostalih, pojavljuju i Nenad Jezdić (knez Miloš), Nebojša Glogovac (knez Mihailo), Petar Kralj (prota Mateja Nenadović), Nataša Ninković (Adelina Irbi), Milica Milša (kneginja Persida), Dragoslav Ilić (Osman Paša). Među dvadesetak glumaca u ulogama znamenitih istorijskih ličnosti našli su se još i Vojin Ćetković, Miki Krstović, Dragomir Čumić, Branislav Tomašević, Nebojša Kundačina.

Film je sniman u Beogradu, Topoli, Orašcu, Takovu i Kragujevcu, uz korišćenje brojnih dokumenata, umetničkih slika, crteža, kao i prvih fotografija načinjenih u Srbiji.

Scenario su napisali Milovan Vitezović i Zdravko Šotra, koji je i reditelj filma, urednik je Slobodan Terzić, direktor fotografije Veselko Krčmar, montažer Petar Putniković, kompozitor Vojkan Borisavljević, a kostimograf Nada Todorović.

Film je više puta uspešno prikazivan na RTS-u.